wtorek, 16 maja 2017

Pizza z Neapolu

Pizza neapolitańska różni się od zwykle podawanej u nas pizzy. Ciasto jest cienkie, chrupiące i nie tonie w różnych dodatkach. Oprócz sera i sosu składników podstawowych, kładzie się dwa góra trzy na wierzch. Nie tak jak w lokalnych pizzeriach, dodatków jest pierdyliard i wszystko zalane oczywiście sosem czosnkowym. Dla Włochów jest to nie do pomyślenia. Tak jak miękkie, grube ciasto. To nie buła do jedzenia, tylko cienki placek. No ale nasi Rodacy lubią dużo i do syta, więc pizza jest przerabiana pod ich gust.


U nas spotkałam zaledwie trzy pizzerie, gdzie tak naprawdę można zjeść prawdziwą włoską pizzę. Ba nawet sami właściciele sugerują by nie zamawiać do niej więcej, niż dwóch - trzech dodatków, by zachować prawdziwe założenia. No i oczywiście nie ma mowy o żadnych sosach, do jedzenia pizzy jest podana dobrej jakości oliwa z oliwek, ocet balsamiczny lub ewentualnie pikantna oliwa peperoncino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz